LUOMUPÄHKINÄT

Luomupähkinät ovat terveyttään arvostavan ykkösjuttu! Ai miksi?

Pehmeää rasvaa

Kourallinen luomupähkinöitä päivässä sisältää mahtavan määrän monityydyttymättömiä hyviä rasvahappoja, eli pehmeää rasvaa. Rasvainen saksanpähkinä (85% rasvaa) sisältää noin kymmenesosan painostaan omega-3-rasvahappoa, alfalinoleenia, eikä sitä ole suotta nimitetty aivopähkinäksi! Monet pähkinöistä kohottavat HDL-kolesterolia ja laskevat LDL-kolesterolia, eli vähentävät sydäntautien riskitekijöitä.

Huom!
Monityydyttymättömät rasvahapot tuhoutuvat herkästi kuumentaessa, kertatyydyttymättömät kestävät myös lämpöä – eli paahdettuja pähkinöitä herkkuhetkiin ja jokapäiväiseen käyttöön paahtamattomia. Paahtaessa kannattaa lämpötila pitää maltillisena, ehdottomasti alle 170 asteessa.

Kuitua

Pähkinöissä on yllättävän paljon kuitua! Liukeneva kuitu pitää pitkään kylläisenä.

Proteiinia

Pähkinöistä löytyy myös runsaasti proteiinia! Saksanpähkinässä ja hasselpähkinässä proteiinipitoisuus on noin 9%, cashewissa ja maapähkinässä 14% ja mantelissa jopa 16%.

Vitamiineja ja kivennäisaineita

Monien päivittäisen vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin tarve täyttyy vain muutamalla pähkinällä.

Seleeniä saa tarpeeksi elimistöönsä 2-3 parapähkinää rouskuttelemalla.

E-vitamiinia on monissa eri pähkinöissä: useissa eri muodoissa manteleissa ja hasselpähkinöissä, gammatokoferolina saksanpähkinöissä ja pekaanipähkinöissä, ja makadamiapähkinöissä myös tokotrienoleina.

B-vitamiinin lähteenä pähkinät ovat mainioita! Tiamiinia (B1), riboflaviinia (B2), niasiinia tai sen esiasteita (B3) sekä folaattia (B9) saa kaikkia pähkinöistä. Folaattia, jonka puutoksesta suomalaiset monesti kärsivät, on suhteessa eniten maapähkinässä, saksanpähkinässä, cashewpähkinässä ja hasselpähkinässä.

Kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja sinkkiä saa myös lähes kaikista pähkinöistä.

Pieni kourallinen luonnonmukaisesti tuotettuja pähkinöitä päivittäin joko välipaloina tai ruokien mukana nautiskeltuna on hyvä ohjenuora terveellisen ruokavalion koostamiseen.

Lue lisää pähkinöiden omilta sivuilta

Olemme avanneet luomupähkinöillemme kullekin ikiomat sivut, joilta löydät lisätietoa mm. pähkinöiden ravintoarvoista: