LUOMU RUOKOSOKERI

Miksi ruokosokeria?

Tavallinen valkoinen juurikassokeri käsitellään kemiallisesti, eli raffinoidaan valkoiseksi, sillä juurikasmelassi maistuu kitkerältä. Käsittelyssä poistuvat melassin sisältämät mineraalit, kuidut ja ravinteet. Ruokosokerin sisältämä ravinteikas melassi on sen sijaan hyvänmakuista, joten sitä ei tarvitse poistaa valmistusprosessissa.

Ruokosokerin haluttu tummuus ja maku saadaan melassin pitoisuutta säätelemällä.

Käyttö?

Luomuruokosokeria on saatavilla jokaiseen makuun ja moneen käyttötarkoitukseen leivonnasta kahvipöytään. Karamellisen paahteinen intiaanisokeri on kakkuleipurin suosikki!

Alkuperä?

Maahantuomme luomusokereita eettisesti ja ekologisesti kestävin periaattein mm. Intiasta, Costa Ricasta, Paraguaysta ja Indonesiasta.

Sokeriruokokasvin varresta puristetaan mehu, joka tiivistetään varovasti matalan lämmön ja paineen yhdistelmällä. Tiiviste jäähdytetään, kuivataan ja jauhetaan – näin syntyy korkealaatuinen hieno 100% täysruokosokeri.

 

TUNNE SOKERIT!

Tumma ruokosokeri (demerara)

Raekoko: Hieman suurempi kuin valkoisella taloussokerilla
Väri: Toffeemaisen ruskea
Aromi: Mieto
Muuta: Kylmien ja kuumien juomien makeutukseen, sopii hyvin esim. rapeiden leivonnaisten raaka-aineeksi.

Vaalea ruokosokeri

Raekoko: Pieni
Väri: Kermanvaalea
Aromi: Pehmeän mieto
Muuta: Kaikkeen leivontaan, ruuanvalmistukseen ja erilaisten juomien makeutukseen.

Organic Health Luomu Intiaanisokeri

Intiaanisokeri

Raekoko: Pieni, murumainen
Väri: Vaalean ruskeasta syvän ruskeaan
Aromi: Karamellimainen

Eteläamerikkalaisilla pientiloilla ja usein perheviljelmillä kasvanut ja valmistettu intiaanisokeri on tehty käsityönä perinteisin menetelmin.

Viljelijät keräävät mailtaan sopivaksi kypsynyttä sokeriruokoa ja kuljettavat sen valmistuspaikalle. Sokeriruo’oista puristetaan mekaanisesti mehu, joka lämmitetään matalalla lämmöllä. Mehu tiivistyy vähitellen siirappiseksi ja lopulta kuivahkoksi sokerimassaksi. Lopulta sokeri jauhetaan ja siivilöidään lopputuotteeksi eli intiaanisokeriksi.

Monille eteläamerikkalaisille viljelijöille intiaanisokerin viljely antaa mahdollisuuden tuottavaan työhön omalla maallaan. Merkityksellinen työ ja siitä saatava elanto auttavat kokonaisia yhteisöjä. Luonnonmukaisen viljelyn ansiosta myös viljelymaat pysyvät hyväkuntoisina ja kukoistavina ympäröiville kasveille, hyönteisille ja muille eläimille.

Intiaanisokerimme tulee erästä riippuen Ecuadorista tai Kolumbiasta. Kolumbialaiset pienviljelijät hyötyvät erityisen paljon sokerin tuomasta hyödystä perheilleen ja yhteisöilleen, maassa jossa on laitonta kaivostuotantoa ja huumekartellien väkivaltaa. Intiaanisokerin viljelyssä käytetään usein permakulttuurin periaatteita: sokeriruoko kasvaa muiden kasvisatojen kanssa rinta rinnan, mikä auttaa säilyttämään ympäristön ja maaperän elinvoimaa ja biodiversiteettiä ja ehkäisee osaltaan tuhohyönteisiä.

Intiaanisokerin väri voi vaihdella erästä toiseen siinä käytetyn sokeriruokolajikkeen ja käsityössä tapahtuvien luonnollisten muutosten mukaan.

 

Täyskookossokeri

Väri: Kullanruskea
Aromi: Hieman karamellimainen
Muuta: Kookospuun latvan kukinnosta kerättyä mettä, joka kuivataan ja jauhetaan herkulliseksi sokeriksi. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti tuotettua. YK:n maatalousjärjestön FAO:n mukaan ekologisin sokeri maailmassa: palmua ei kaadeta, ainoastaan mesi kerätään pois.