MIKSI LUOMUA

Kyselytutkimuksissa suomalaiset kuluttajat valitsisivat mielellään luomua. Ruokakaupassa voi terveys- ja ympäristötietoisenkin ostajan katse silti siirtyä hintalappuihin. Mistä hintaero johtuu? Miksi valitsisin luomua, jos se maksaa enemmän kuin tavallisesti tuotettu? Tässä esittelemme lyhyesti vain joitain syitä valita luomua.

Luomumerkki

LuomumerkkiMitä luomumerkki tuotteessa tarkoittaa? Luomumerkillä varustetusta tuotepakkauksesta tiedät, että tuote on tuotettu EU:n luomuehtojen mukaisesti. Tuotanto on tällöin:
– täysin torjunta-aineetonta
– ravinteita kierrättävää ja luonnonvaroja säästävää
– eliölajien monimuotoisuutta vaalivaa
– eläinten luontaisia tarpeita kunnioittavaa ja hyvinvointia edistävää
– ilman keinotekoisia väri-, makeutus- ja aromiaineita (Lähde: luomumerkki.fi)

Luomutuotteiden terveysvaikutukset

Luomutuotteet ovat vapaita torjunta-aineista, homeenestoaineista ja kemikaalijäämistä kuten esimerkiksi kiistellystä glyfosaatista. Sertifioidut luomutuotteet ovat tutkitusti turvallisia. Luomutuotteiden valitseminen tarkoittaa merkittävästi pienempää kemikaalikuormaa. Luonto ja terveys kiittävät.

Homeenestoaineiden ja torjunta-aineiden käytöstä pidättäytyminen tarkoittaa myös tiukempaa laadunvalvontaa tuotteiden pakkaamisessa. Kun varastollemme saapuu tuotteita, tarkistamme säkit niitä vastaanotettaessa, niitä pakattaessa, ja valmiita tuotteita keräillessä ja lähetettäessä. Näin pyrimme minimoimaan mahdollisuuden, että kauppoihin asti päätyisi huonolaatuisia tuotteita. Luomutuotteissa maksavat myös satovaihtelu (eli pienemmät volyymit ja niiden aiheuttamat markkinapaineet), eräkohtainen laadunvaihtelu ja laadunvalvonta.

Luomun maku

Monissa luomutuotteissa eron todella maistaa. Luomutuotteet ovat tutkitusti antioksidanttipitoisempia ja ravinteikkaampia kuin tehomaatalouden mahdollisimman nopeasti sadonkorjuukypsiksi kasvatetut tuotteet, jotka monesti viedään raakoina pellolta ja kypsytetään keinotekoisesti kaukana auringon hellästä valosta ja lämmöstä. Monet huippukokit käyttävät luomumausteita, koska niissä maut ovat vahvempia, ja mausteita tarvitaan näin vähemmän makuelämysten loihtimiseen.

Luomutuotannon ympäristövaikutukset

Mitä käytännössä tarkoittaa viljely ilman kemiallisia torjunta-aineita ja kasvinsuojeluaineita? Kun tehomaataloudessa traktori ruiskuttaa glyfosaattikuorman pellolle tappaen sieltä kerralla kaiken rikkakasvun, luomutuotannossa pyritään tekemään asioita sopusoinnussa luonnon kanssa. Luomuviljelyssä käytetyt apukeinot ovat kuitenkin työteliäämpiä, ja myös sadot voivat olla pienempiä. Homeenestoaineista pidättäytyminen tarkoittaa erilaisia haasteita myös jatkojalostuksessa. Tämä on yksi osatekijä luomutuotteiden hinnanmuodostuksesta.

Luomutuotannossa käytetään esimerkiksi biologista torjuntaa – leppäkerttuja, petopunkkeja ja muita eläinkunnan apureita. Mekaaninen kitkeminen on myös yleisempää luomutuotannossa. Viljelykierto on yksi luomuviljelyn kulmakivistä. Se tarkoittaa, että viljelykasvit kylvetään eri vuosina eri peltoaloille niiden luonnollisten ominaisuuksien tukemiseksi. Viljelykierrossa esimerkiksi typpeä maahan sitovan kasvin viljelyn jälkeen valitaan seuraavaksi vuodeksi typpipitoisessa maassa viihtyvä kasvi. Muita suosittuja ominaisuuksia voi olla esimerkiksi kasvin taipumus luoda vahvoja juuria, jotka osaltaan estävät rikkakasvien juurtumista. Luomuviljelyssä pyritään hoitamaan maan humuskerrosta, jonka osana myös viljelykierrolla on tärkeä rooli. Hyväkuntoisessa maaperässä ravinteet viihtyvät liukenematta vesistöihin, maaperän mikrobit ja pieneliöstö ovat kunnossa ja möyrivät maata kuohkean ilmavaksi, ja kasvien juuret saavat mykorritsan avulla optimaalisesti ravinteita ja vettä välitettäväksi kasvuun. Kun maaperää hoidetaan luomusti ja asiantuntevasti, tarvitaan vähemmän lannoitteita, sillä maaperä sitoo lannoitteet juurten käyttöön eikä päästä niitä valumaan osaksi vesistöjen ravinnekuormaa.

Pienviljelijät ja tuottajat

Luomutuotanto ja sen jatkojalostus työllistävät merkittävän määrän ihmisiä Suomessa ja maailmalla. Luomutilat ovat usein pieniä ja toimivat pääelinkeinona työntekijöilleen. Luomutuotannossa työskentelevät ihmiset altistuvat tehomaataloustyöntekijöitä vähemmän torjunta-aineille ja muille kemikaaleille – valitsemalla luomua tarjoat myös turvallisemman tulevaisuuden monelle muulle!

Luomun jäljitettävyys

Luomuruokatukkuna haluamme edistää läpinäkyviä ja kestäviä toimintatapoja. Olemme Ruokaviraston hyväksymä luomutuotteiden pakkaaja ja käsittelijä, ja tuotantotilojemme sopivuus tarkistetaan määräajoin. Tästä merkkinä tuotteissamme on Ruokaviraston antama luomulogo ja luomukäsittelijätunnus (FI-EKO-201). Uusimman Ruokaviraston luomusertifikaattimme saat ladattua aina tämän sivun kautta. Lataa luomusertifikaatti tästä.